Preistorie - ața era făcută din fâșii de piele și era folosită pentru a coase haine din blană
7000 îen - cea mai veche ață de bumbac (Mexic)
2500 îen - egiptenii folosesc ața de bumbac și din lână
350 îen - în China se descoperă mătasea. Tehnica e păstrată secretă până în secolul V en.
1730 - prima fabrică de bumbac în Marea Britanie
1884 - se inventează mătasea artificială, făcută din celuloză
1891 - mătasea artificială începe să fie produsă și este redenumită ca Rayon
1931 - este inventată prima fibră textilă sintetică
1941 - este inventat poliesterul
Ața este produsă din lână, mătase, bumbac sau orice substanță fibroasă, secționată transversal și se folosește pentru țesături și pentru a coase textile, dar și alte diverse materiale.
În preistorie, ața era creată din fâșii de piele și se folosea pentru a coase haine din blană. Existau și triburi care cunoșteau plantele locale din care se putea obține cea mai de calitate ață.
Egiptenii erau pricepuți în a obține ața folosind fibrele plantelor, lâna și părul animalelor domestice. Ei, alături de fenicieni, au fost pionierii industriei de vopsit prin dezvoltarea tehnicilor de obținere a vopselei din fructe de pădure și alte plante. Tot în această perioadă începe să fie folosit bumbacul pentru obținerea aței, iar Cleopatra purta rochii din cel mai bun bumbac din valea Nilului Egiptean.
Broderia a fost inventată în jurul anilor 1600 – 1000 î.e.n. de către babilonieni și asirieni. Aceasta s-a răspândit în Egipt și Persia, unde hainele faraonilor au devenit un exemplu ilustrativ de broderie.
În 350 î.e.n chinezii au creat tehnica obținerii firelor de mătase din coconii viermilor de mătase. Regina împăratului Hoang Ti a obținut cu succes fire de mătase strălucitoare și nobile prin filarea coconilor de mătase. Ea a păstrat secretul tehnicii pentru un timp îndelungat, dar în secolul 5 doi călugări au reușit să ducă secretul în afara Chinei, la Roma. De acolo s-a răspândit în întreaga lume.
Bumbacul a fost filat de mașini pentru prima dată în Anglia în 1730, urmând să fie răspândit într-un ritm alert în întreaga lume, datorită coloniilor britanice.
În 1884 a fost creată pentru prima oară mătasea artificială, când Earl Hilaire de Chardonnet a reușit să o producă din celuloză solventă. În 1891, mătasea artificială a fost produsă la scală industrială. Iar în 1924, termenul „mătase artificială” a fost redenumit „rayon”.
În 1894 au fost create fire și țesături din vâscoză. În 1913, chimiștii germani au fabricat fibre textile din clorură de vinil. În 1931 Heinrich Pabst, Hermann Hecht și Emil Hubert au tors prima fibră de textil sintetic din policlorură de vinil. Această evoluție a fost marcată ca anul nașterii fibrelor chimice.
În 1941 au fost inventate fibrele de poliester de chimiștii britanici J. R. Whinfield și J.T. Dickson. Dar, abia în 1955 începe producția efectivă sub licență a firelor de poliester.